måndag 28 februari 2011

Ravioli med ricotta och spenat



En liten fortsättning på mitt tidigare inlägg om hemlagad pasta... Spenat-Ricotta fyllning är troligen den mest klassiska ravioli-fyllningen, och inte undra på... Härlig smak och konsistens!

4-6 pers

1 sats pastadeg (recept hittas här)

250 g ricotta
2 klyftor vitlök
80 g spenat (fryst)
Salt & Peppar
Olivolja till stekning

Tina upp spenaten ifall den är fryst. Tärna vitlöken smått och stek den i en skvätt olivolja. Tillsätt spenaten och stek i några minuter, salta och peppra. Låt svalna lite innan du blandar spenatröran med ricottaosten. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt och peppar.





Kavla ut pastadegen på ett mjölat arbetsbord m.h.a. av en pastamaskin. Klicka ut ca en msk fyllning med jämna mellanrum. Vik över pastadegen och tryck ihop kanterna runt fyllningen. Skär ut raviolina med en kniv eller en ravioli-form. För att de färska raviolina inta ska torka, kan man lägga dem under en fuktig kökshandduk. Raviolin kan även frysas. Koka de färska eller frysta raviolina i lättsaltat vatten 3-4 min. Servera med t.ex. pesto eller tomatsås.



tisdag 22 februari 2011

Tortellini med ricotta och broccoli



Jag är knappast den enda som tycker att matlagning och bakning fungerar som utmärkt terapi för själen. För att få lite avkoppling från vardagen och uppleva lite efterlängtad Italien nostalgi, bestämde jag mig för att fylla frysen med tortellini och ravioli. Väldigt roligt och givande, för att inte tala om ett smarrigt slutresultat, men måste nog erkänna att rätt så arbetsdrygt. Rekommenderar därför att reservera en hel eftermiddag eller kväll ifall man vill prova på hemlagad fylld pasta.

Det bästa med tortellini och ravioli är att man själv får planera fyllning, storlek och form på knytena. Perfekt bjudmat och speciellt ifall man får italienska middagsgäster är framgången säkrad! Tycker det är roligt hur vissa av mina italienska kompisar får riktigt tindrande ögon när det talas om hemlagad ravioli eller tortellini, det är det bästa och en av de mest arbetsdryga rätterna en italiensk mamma eller nonna kan laga.

Pastadeg

300 g durumvetemjöl
3 ägg eller 2 ägg + 2-3 äggulor
1 tsk salt
1 msk olivolja
Häll mjölet på ett rent arbetsbord och forma ett litet hål i mitten. Kläck äggen i mitten av mjölet, häll på olivolja och salt. Arbeta ihop degen sakta men säkert. Degen bör knådas ordentligt (10-15 min för hand), den ska bli len och seg, som ett tuggummi brukar italienarna säga. För att pastan ska bli al dente och inte klibbig, är det viktigt att knåda degen ordentligt eftersom det då bildas gluten som gör degen elastisk. Täck degen med plastfolie och låt vila i minst 30 min.


(Min deg blev lite väl tjock, försök att kavla ut ännu tunnare än på bilden...)


Fyllning

300 g broccoli
2-3 filéer anjovis eller sardeller
1-2 klyftor vitlök
250 g ricotta
Salt och peppar

Börja med att koka broccolin i lättsaltat vatten så att den blir mjuk, men inte ändå genomkokt. Stek tärnade vitlöksklyftor i lite olja, tillägg fiskfiléerna och broccolin. Salta och peppra och stek i några minuter. Låt svalna lite och mosa därefter blandningen med en gaffel eller visp. Blanda till sist i ricottan. Smaka och tillsätt eventuellt lite salt.

För att kavla ut pastadegen rekommenderar jag att använda en pastamaskin. Man kan även kavla ut degen för hand men det är betydligt mera arbete. Kavla ut en bit av pastadegen på ett mjölat arbetsbord så att den blir ca 1-2 mm tjock. Degen torkar ganska snabbt så man ska fylla och forma tortellini-knytena så snabbt som möjligt. Kavla därför inte heller ut hela degen på en gång.

För att göra tortellini klickar man ut en liten bit av fyllningen på en ca 4 * 4 cm kvadrat. Fukta lätt kanterna och vik ihop till en triangel, varefter man viker in kanterna och klämmer ihop dem. De färdiga tortellinina kan man förvara under en lätt fuktad kökshanduk så att de inte torkar före de ska kokas. Ifall man vill frysa in lönar det sig att lägga ett smörpapper mellan varje lager av tortellini (så att de inte klibbar ihop). Koka de färska eller frysta tortellini-knyten i lättsaltat vatten i 3-4 min. Servera t.ex. med tomatsås och parmesanost.

lördag 19 februari 2011

Blinier



De klassiska blinierna bakas på bovetemjöl och serveras med fiskrom, hackad lök, smetana och saltgurka. Egentligen är det väl sk. vintermat, men jag äter dem med god aptit året runt!

4 pers (förrätt)

15 g jäst
1 dl mjölk
1 äggula
0,5 dl öl
1 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
2 krm salt

Före stekning:

0,5 dl smält smör
1 hårt vispad äggvita

Smula jästen i ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser (förutom smör och äggvita) och rör till en jämn smet. Låt jäsa 1-2 timmar. Tillsätt smör och vispad äggvita just innan stekning. Stek i en rejäl klick smör och servera genast.

Källa: Rutiga kokboken

måndag 14 februari 2011

Chokladkakakor med nötter och havregryn



Ibland är en nygräddad plåt med gamla hederliga chokladkex just det man behöver! Denna version är med dubbel choklad (smält + chocolate chips), pekannötter och havregryn. Kexen blev passligt krispiga men ändå sega innuti, med hjärtan av flytande mörkchoklad och knapriga nötbitar. Perfekta med en kopp espresso eller doppade i ett glas mjölk. Enligt smak kan man tillsätta t.ex. bitar av vitchoklad, andra nötsorter, russin, rivet appelsinskal, ingefära etc. Valmöjligheterna är oändliga!


Märk att smeten bör ställas i kylskåp i några timmar före gräddning. Man kan även göra smeten färdig dagen före och grädda kexen just innan kaffeserveringen! Den oemotståndliga doften av nygräddade chokladkex imponerar garanterat kaffegästerna!




130 g mörkchoklad (smält)
80 g mörkchoklad hackad i bitar
80 g smör
140 g farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk baksoda
100 g vetemjöl
1 knapp msk kakaopulver
En nypa salt
70 g pekannötter
80 g havregryn

Smält 130 g mörkchoklad med smöret. Hacka 80 g mörkchoklad och pekannötterna i bitar. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i den smultna chokladen och smöret. Rör ihop mjöl, vaniljsocker, baksoda och kakaopulver, blanda därefter mjölblandningen i kexsmeten. Blanda till sist i den hackade chokladen, hackade pekannötter och havregryn. Täck smeten med plastfolie och låt stå i kylskåp i ett par timmar eller längre. Forma till runda bollar och tryck ner dem lite på en bakplåt. Grädda i 180 grader i ca 10 min.

tisdag 8 februari 2011

Torta caprese - Italiensk chokladtårta



Helt enkelt den saftigaste chokladtårtan som finns! Torta caprese är en Napoletansk efterrättstårta, närmare bestämt kommer receptet från ön Capri. Till tårtan används nästan enbart mandelmjöl vilket gör tårtan extra läcker, man sku kunna säga att det är en italiensk version av kladdkakan. Ett absolut måste för alla chocoholics!

Man kan lämna bort det vanliga mjölet ifall man vill baka en glutenfri-verison! Mandelmjöl kan man köpa färdig mald (finns ofta på samma hylla som mandlarna) eller också kan man köpa hela skalade mandlar och själv mala dem i en blender. Jag brukar alltid köpa hela mandlar, har fått för mig att smaken blir bättre när mjölet är nymalt.

300 g socker
250 g smör
200 g mörk choklad
300 g mandelmjöl
60 g vetemjöl
6 äggulor
6 äggvitor
2 citroner (rivet skal och saft)
En skvätt strega* eller limoncello (ifall man tillsätter likör ska man minska på mängden citronsaft)

*Strega är en söt italiensk likör smaksatt med örter och kryddor, som ofta används i syditalienska kakor och bakverk.

Vispa socker och smör till en len kräm. Tillägg äggulorna en i taget. Smält chokladen. Blanda i chokladen, citronskalen, citronsaften, eventuellt likören, mandelmjöl och vetemjöl. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i chokladsmeten (använd en slev och inte elvisp). Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter, häll i smeten och grädda i 30-45 min i 180 grader. Tårtan ska inte bli genomgräddad, den får vara lite lös/saftig i mitten. Låt svalna och deokrera med florsocker.