måndag 22 mars 2010

Italiensk ugnspannkaka


Inspirerad av min kusins matblogg Nooras Söta och Saltiga gjorde jag en egen italiensk version av hennes grekiska ugnspannkaka . Ugnspannkaka är enkelt att tillaga och framförallt gott! Den är god även som kall vilket gör den till perfekt picknick mat nu när säsongen så småningom börjar närma sig! Fyllningen kan man anpassa enligt smak, tycke och utbud, här i Italien har de massor med griljerade grönsaker vid kvartersbutikens färskdisk bl.a. griljerade aubergine i olja som jag använde till denna pannkaka. Ifall färdig griljerade inte finns att få tag på kan man även själv steka lite aubergine, zucchini, paprika eller någon annan god grönsak.

En liten plåt 30*20 cm

2 ägg
4 dl mjölk
2 dl mjöl
1 msk olivolja
1 klyfta vitlök
100 g fryst spenat
1 handfull tärnade soltorkadetomater
3 skivor griljerad aubergine
1 boll mozzarellaost

Rucolasallad

Blanda ägg, mjölk, mjöl, oliolja, pressad vitlök och lite salt till en slät smet, låt stå i en halvtimme. Skölj spenaten, tärna tomaterna och auberginen. Häll pannkakssmeten i en smord form, ca 20*30 cm, och lägg på spenaten, tomaterna och auberginen. Toppa med skivad mozzarella ost, eventuellt även lite parmesanost och grädda i 225 grader i 20-30 minuter. Servera med färsk rucolasallad.

lördag 13 mars 2010

Amerikanska chokladmuffins



Ett dunder recept! Ett sådant här recept har jag sökt länge efter , ett simpelt recept för vanliga chokladmuffins men ack så gott! Den aktiva tillagningstiden är inte längre än 5-10 minuter, perfekt om man på kort varning får kaffegäster eller om man vill ha en plåt med färska muffins till söndagsbrunchen! Enligt smak kan man tillsätta bitar av vitchoklad, mörk choklad, hackade eller hela nötter eller fruktbitar. Jag valde att göra mina med bitar av vitchoklad och kinderchoklad, det kan ju bara inte gå fel...



12 st muffins/8 st amerikanska muffins

4 dl vetemjöl
2 dl socker
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 nypor salt
1 dl mörk kakao
150 g choklad enligt smak eller 1-2 dl hackade nötter
3 dl mjölk
1 dl olja
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en skål och resten av ingredienserna i en annan. Blanda mjölkblandningen lite åt gången med de torra ingredienserna till en jämn smet. Tillsätt eventuellt nöt eller choklad hacket. Ifall man vill ha ett chokladhjärta till muffinsen lägger man en hel bit choklad på smeten i muffinsformen. Ifall man använder aluminium formar för amerikanska muffins lönar det sig att smörja in dem lite med olja. Fyll muffinsformar till drygt hälften/två-tredjedelar av formen, lägg eventuellt på en chokladbit, och grädda i 175 grader i 15-20 minuter.

Dekorationerna är gjorda av smält mörkchoklad som jag har spritsat på ett bakplåtspapper och låtit stelna i kylskåpet.

torsdag 11 mars 2010

Himmelsk risotto med scampi



Ett härligt recept för en krämig, smakrik risotto med en väldigt fin smak, perfekt när man vill bjuda på en lite finare middag. Proportionerna för detta recept är med tanke på att servera risotton som en huvdrätt, ifall risotton serveras som en primo piatto kan man minska på mängden ingredienser lite (300 g scampi / 250 g risotto ris).

4 personer

400 g oskalad scampi eller stora oskalade räkor
320 g risotto ris
1 l vatten
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad chili (hackad)
1 gul lök
3 msk olivolja
2 dl vitvin (torr)
1 handfull hackad persilja
4 körsbärstomater (utan skal, doppa dem i kokande vatten för att få bort skalet)
Parmesanost

Börja med att koka upp en buljong av räkskalen. Skala räkorna, lägg skalen i en kastrull med vitlöksklyftorna. Tillsätt lite olivolja samt den torkade chilin, stek 1-2 minuter på hög värme. Tillsätt en liter kallt vatten i kastrullen och låt koka i 20 minuter. Sila bort skalen och vitlöksklyftorna från buljongen, smaksätt med salt. Putsa undertiden scampin och skär eventuellt på hälften.




Hacka löken fint och stek i en rejäl skvätt olivolja, tillsätt även riset. Stek i några minuter förrän du slår på vinet. Låt vinet koka in varefter du tillsätter en slev buljong åt gången, låt buljongen koka in förrän du slår på nästa slev (det tar ca 20 minuter i det hela). I samband med den sista sleven tillsätt tomaterna (krossade), risotton får gärna vara lite al dente, d.v.s. med tuggmotstånd.



När risotton börjar vara färdig steker man scampin i en annan stekpanna. Stek i lite olivolja på hög värme i ca 2 minuter, scampin blir snabbt genomstekt. När risotton är färdig (al dente och passligt krämig, låt den inte koka för torr) blanda i de stekta scampina samt den hackade persiljan. Blanda och servera med färsk riven parmesanost och ett glas vittvin.

lördag 6 mars 2010

Orecchiette con cime di rapa - Orecchiette med broccoli rovor



Denna kända italienska rätt kommer från Puglia, kallas även för Orecchiette di Puglia eller Orecchiette con cime di rapa. De viktigaste ingredienserna är därmed rovor samt orecchiette pastan, orecchiette betyder små öron på italienska. Tyvärr kan det vara svårt att få tag på rovorna i Skandinavien och Finland, men även andra rovor går att använda eller också vanlig broccoli. Det här är absolut en av mina favorit pasta rätter, fantastiskt gott och dessutom nyttigt! Om ni får tag på färska broccoli rovor skall ni absolut prova detta traditionella recept från Puglia, annars går det bra att använda broccoli!





4 pers

400 g orecchiette
1 kg broccoli rovor
4 filéer ansjovis
3 klyftor vitlök
Olivolja
Parmesanost

Börja med att rensa rovorna; skär bort skaftet eftersom det har en bitter smak, ta till vara endast bladen och "hjärtat" dvs. den lilla blomman i mitten. Tvätta bladen och strimla dem i mindre bitar. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i pastan. Några minuter före pastan är al dente lägger man i även rovorna. Stek vitlök och ansjovis i en rejäl skvätt olivolja. När pastan är färdig skölj av vattnet och blanda pastan och rovorna med ansjovisen. Stek en eller två minuter och servera med färsk riven parmesanost.

torsdag 4 mars 2010

Pasta med kronärtskockor



I Toscana är det som bäst högsäsong för kronärtskockor, tur för mig eftersom det är en av mina favorit grönsaker! Det är inte alls svårt att tillaga kronärtskockor, detta recept är dessutom rätt snabblagat och mycket gott! Jag tycker kronärtskockorna har en väldigt fin, unik smak, rekommenderar verkligen att pröva dem! Med ett simpelt recept som det här, och genom att använda bra råvaror, framhävs kronärtskockans egenartade smak.

2 pers
160 g spaghetti
4 medelstora kronärtskockor
2 klyftor vitlök
2 dl grönsaksbuljong
Färsk persilja
Salt & Peppar
Olivolja
Parmesanost

Koka upp en stor kastrull med vatten. Rensa sedan kronärtskockorna; skär av skaftet och plocka bort de yttersta, hårda bladen (man får rensa bort ganska många blad ca 10-15 st beroende på grönsaken). Skär ärtskockan på hälften och gröp ut med en sked det fina ”håret” som finns inuti. Skär ärtskockan i tunna skivor och lägg i ett citron-vatten bad så att ytan inte blir grå. Skär vitlöksklyftorna i mindre bitar och stek i en rejäl skvätt olivolja. Tillsätt kronärtskocksskivorna och stek i några minuter. Tillsätt uppvärmd grönsaksbuljong samt finhackad färsk persilja och låt puttra i 10 min, salta och peppra. Koka under tiden pastan al dente. Plocka bort vitlöksklyftorna och blanda såsen med pastan. Servera med parmesanost, lite olivolja och färsk persilja.